Gabriel Resources continua sa investeasca la Rosia Montana, fara a avea insa certitudinea obtinerii avizului de mediu. Profitul de 1 mld. dolari pe care canadienii estimeaza ca il realizau in urma extractiei de aur si argint ii face sa fie increzatori. Si rabdatori.
Gabriel Resources, compania care detine 80% din actiunile Rosia Montana Gold Corporation, negociaza cu un consortiu de banci obtinerea unui imprumut care sa asigure fondurile necesare pentru noi investitii in exploatarea aurifera de la Rosia Montana, ne-a declarat, marti, directorul operational al companiei, Yani Roditis.
Acesta a aratat ca investitia totala pentru construirea viitoarei exploatari de la Rosia Montana se ridica la circa 700 mil. dolari, din care 80% va reprezenta un impumut extern, iar restul urmeaza sa fie asigurat din surse proprii companiei, cel mai probabil din emisiuni de actiuni. Directorul de operatiuni al companiei canadiene a refuzat sa precizeze, insa, care este consortiul de banci pe care il vizeaza pentru viitorul imprumut, desi a negat faptul ca vizeaza o banca romaneasca.
Compania canadiana continua sa faca investitii in zona, care ajung in acest moment la 200 mil. dolari, cu toate ca nu a obtinut inca avizul de mediu necesar pentru demararea exploatarii miniere. Administratorii companiei, prezenti marti la Rosia Montana, s-au aratat insa optimisti: "Proiectul este la cele mai inalte standarde din industrie", ne-a precizat Roditis.
1 mld. euro profit
Cu toate acestea, secretarul de stat din Ministerul Mediului, Constantin Popescu, ne-a declarat ca nu se poate pronunta asupra avizarii sau respingerii proiectului minier de la Rosia Montana si ca sansele sunt de 50 - 50. "Mai sunt inca multe de facut pentru ca Gabriel Resources sa poata demara lucrarile la exploatatia miniera. Pentru inceput, compania a depus la Ministerul Mediului stu