Cota de tutun negociata cu UE este 12.314 tone. Productia interna insa acopera doar un sfert din aceasta. Motivul, pe fondul unor probleme financiare greu de depasit, generate de pretul de valorificare din ce in ce mai scazut coroborat cu cresterea constanta a cheltuielilor de infiintare si intretinere a culturii, de la an la an suprafetele cultivate s-au redus dramatic. Constientizind gravitatea nerealizarii cotei negociate cu UE, ceea ce va atrage dupa sine sanctiuni drastice pentru tara noastra, ieri, Guvernul a adoptat o hotarire care are drept scop stimularea producatorilor In perioada de preaderare pentru realizarea cotei de tutun negociate cu UE, cresterea calitatii tutunului conform cerintelor utilizatorilor de tutun, asocierea producatorilor de tutun, precum si realizarea unui pret competitiv al acestei culturi.
Ajutorul total de care vor beneficia producatorii variaza Intre 0,9118 RON/kg si 2,4558 RON/kg (9.118 lei vechi/kg si 24.558 lei vechi/kg), functie de grupa de varietate de tutun cultivata. Prin actul normativ adoptat, Guvernul a alocat suma de 25 de milioane lei noi (250 de miliarde lei vechi) pentru plata primei de productie.
Beneficiaza de aceasta prima producatorii care au un contract de cultivare Incheiat cu unitatile prim-procesatoare si care fac dovada ca suprafetele plantate sint Inregistrate In Registrul agricol (pentru persoanele fizice) si In Registrul fermelor (pentru persoanele juridice). Ajutorul se va acorda dupa livrarea tutunului.
Masura insa, si nu e prima data cind se intimpla asa, vine extrem de tirziu pentru cei mai multi producatori care ani la rind si-au asigurat cele necesare traiului din cultivarea tutunului.
Doar 57 ha cultivate anul acesta la Braila
Anul trecut, de exemplu, in Romania au fost Inregistrati 9.100 de producatori de tutun, suprafata