Deputatii americani au aprobat ieri o intelegere intre Guvernul american si cel indian in privinta schimburilor de tehnologie nucleara civila.
Proiectul de lege, care mai trebuie votat in Senat si aprobat de presedintele american, ar putea avea un impact puternic negativ asupra Tratatului de Neproliferare Nucleara.
Pactul, pregatit in timpul vizitei lui George W. Bush la Delhi din martie, prevede ca Statele Unite sa ofere tehnologie nucleara Indiei in schimbul accesului la reactoarele nucleare civile indiene.
Pentru ca aceste schimburi intre cele doua tari sa poata avea loc, interdictiile asupra comertului international cu material nuclear pentru statele nesemnatare ale Pactului de Neproliferare vor trebui anulate pentru India. Guvernul de la Delhi a refuzat sa semneze Pactul de Neproliferare deoarece doreste sa construiasca arma nucleara, insa a promis ca isi va tine separate tehnologiile civile de cele militare.
Guvernul american sustine ca aceasta intelegere cu India va contribui la lupta impotriva proliferarii nucleare, insa de fapt ea va duce la subminarea treptata a Tratatului de Neproliferare.
Dupa cum se arata intr-un material din The Economist, Tratatul de Neproliferare, prin prevederea de interzicere a exporturilor de materiale nucleare inspre statele nesemnatare, a determinat tari precum Argentina, Brazilia sau Africa de Sud sa renunte la planurile de construire a armei nucleare. India a ramas special in afara tratatului pentru a putea costrui bomba, iar daca se face aceasta exceptie pentru ea, celelalte state vor fi si ele incurajate sa isi incalce indatoririle.
Mai mult, daca Indiei i se permite sa primeasca materiale nucleare, ea nu va primi doar tehnologie nucleara civila de la Statele Unite, ci si uraniu imbogatit de la Rusia, pe care il poate folosi atat pentru activitatile civile cat si pentru cele nucleare. @