Recomandarea expresa in cadrul procesului de integrare, asigurarea protectiei intereselor financiare ale Uniunii Europene, a determinat Politia Romana sa fie cu ochii pe fondurile nerambursabile din strainatate. Desi romanii s-au "scolit" si in fraude cu bani de la PHARE ori SAPARD, autoritatile spun ca inca nu se poate vorbi de un fenomen in acest domeniu. Politistii si-au luat toate masurile pentru a fi cu un pas inaintea infractorilor.
Potrivit anchetatorilor de la Directia de Investigare a Fraudelor din IGPR, Parchetul de pe langa Tribunalul Suceava a confirmat, recent, prin rezolutie, inceperea urmaririi penale impotriva a 7 persoane, acuzate de fals in inscrisuri oficiale, uz de fals, evaziune fiscala si deturnare de fonduri. Politistii spun ca in aceasta afacere paguba se cifreaza la 312.000 euro, insa, in timpul verificarilor, banii au fost recuperati. Ca si in alte situatii de acest gen, cea mai la indemana metoda de fraudare o reprezinta utilizarea actelor false. Cei in cauza, avand calitatea de reprezentanti legali ai mai multor societati comerciale din municipiul Suceava si Falticeni, au beneficiat de imprumuturi cu cofinantare PHARE, folosind facturi fiscale false. Politistii au stabilit ca aceste documente au fost inregistrate in contabilitatea firmelor si pe aceasta cale au obtinut imprumuturile nerambursabile. Totodata, cele 7 persoane au denaturat veniturile si, implicit, impozitele datorate statului, taxele si contributiile pentru a putea obtine fondurile amintite.
Pentru a putea face fata unor astfel de situatii, dar si pentru eficientizarea activitatii operative, s-au dispus masuri de crestere a efectivelor de specialisti. Astfel, la nivel national, au fost instruiti 43 de ofiteri ce desfasoara activitati pe aceasta linie.
IGPR continua sa desfasoare activitati pentru imbunatatirea mediului de afaceri din Romania si diminuarea e