(Foto: Romania Libera)
Timisoara este primul oras din tara care are o harta reala a zgomotului, dupa un deceniu de studii efectuate in colabora-re cu Catedra de Zgomot de la Universitatea "Politehnica" din orasul de pe Bega. Primariile din tara sunt obligate sa aiba aceasta harta acustica printr-un act normativ emis anul trecut.
In plus, datele pot ajuta la dezvoltarea de noi zone rezidentiale si, mai ales, la diminuarea poluarii fonice.
Ajutor de la Catedra de Zgomot
Datele stranse in acesti ani au fost baza pe care se dezvolta acum infrastructura orasului, dar si a impunerii de sensuri unice in municipiu. "Studentii au analizat zile si nopti zgomotul din diferite locuri din oras.
Pe baza datelor obtinute au fost create si sensurile unice in centrul municipiului pentru a reduce poluarea fonica, dar au fost folosite si sisteme de amortizare a sunetului la noile linii de tramvai", a declarat seful Serviciului Administrare Mediu Urban din cadrul Primariei, Vasile Ciupa.
"Din 1996, municipalitatea are contract cu Catedra de Zgomot de la Universitatea "Politehnica". In baza acestei colaborari, dupa 10 ani de studii, putem spune ca avem prima harta reala a zgomotului, prima de acest gen din tara.
Pornind de la aceasta se vor face acele determinari care sa duca la o harta de zgomot strategica si la o monitorizare a poluarii fonice in urmatorii cinci ani", a mai spus aceeasi sursa.
Ciupa a recunoscut, insa, ca aceasta harta nu este intocmita dupa toate criteriile cerute de Uniunea Europeana. "Ei ne cer sa masuram zgomotul si la 20 de metri inaltime, dar noi nu am avut posibilitatile tehnice sa o fa-cem", a adaugat reprezentantul Primariei.
El a mai afirmat ca autoritatile locale lucreaza