Alegand sa povesteasca viata lui in arta si nu viata pur si simplu (O Biografie, Editura Polirom), Andrei Serban a scris o versiune a unui parcurs desfasurat sub semnul intalnirilor norocoase cu oameni generosi si talentati, al caror dar a cazut mereu pe solul spiritual fertil al unui creator deschis spre experientele altora. Intamplarile il servesc mereu, deruta nu apuca niciodata sa se instaleze, mereu inlaturata de o intalnire, de o rasucire a destinului, care vine in momentul potrivit, la locul potrivit. De asemenea coincidente au parte doar oamenii potriviti, cei care stiu sa le vada si sa le traiasca.
Exista un secret al succesului lui Andrei Serban? Fara indoiala, secretul dintotdeauna al talentului: el izbuteste sa se arate altora, sa-i convinga si sa-i farmece in acelasi timp. Plecat, as spune, la timp din Romania (la o varsta cand nu apucase sa interiorizeze dubla gandire a retetelor de supravietuire ale artistului sub dictatura, dar cand si dictatura era in plina reorganizare a represiunii deschise intr-una implicita), el devine nu un conventional cetatean al lumii, ci un artist ale carui radacini contribuie generos la parguirea fructului.
Impresia constanta degajata de spectacolele lui (explicata si completata de carte) este cea a puterii de a judeca si de a simti, fara prejudecati si banuieli. Creatorul crede ca traieste intr-o lume unde este acceptat si privit cu bunavointa, o lume gata mereu sa-l sustina si sa-l incurajeze si toate persoanele care au intrat mai mult sau mai putin decisiv in viata lui sunt prezentate din acest punct de vedere. Poate ca n-a fost chiar asa, poate ca nu toate marile personalitati din biografia regizorului au fost persoane chiar atat de luminoase. Dar oare nu faptul ca tanarul roman i-a considerat asa i-a facut sa fie in acest fel?
Andrei Serban declara de la bun inceput ca nu se simte obligat sa spu