Emilian Lazarescu (1878-1934), Fata cu parul blond (1911), pastel La Muzeul National de Arta al Romaniei este deschisa o expozitie de arta grafica in care sunt reunite lucrari care au figurat in fosta colectie Anastase Simu (1854-1935), aflata actualmente in patrimoniul Muzeului Colectiilor de Arta.
La 21 mai 1910, se inaugura la Bucuresti pe strada Mercur nr. 8, sub deviza "nu numai pentru noi, dar si pentru altii" un inedit templu - la propriu si la figurat -, dedicat artelor. Era "Muzeul Simu", rodul mai multor ani de calatorii si achizitii in marile centre artistice ale Europei acolo unde amatorul si colectionarul Anastase Simu si-a desavarsit educatia artistica si si-a dezvoltat pasiunea de connaisseur.
Originar dintr-o familie de bogati agricultori din Braila, A. Simu a facut studii de drept si stiinte politice la Paris si Bruxelles, a lucrat in diplomatie si a practicat avocatura, pentru ca in a doua parte a vietii, sa se pasioneze de arta. Sustinut si de sotia sa, Elena Simu, el si-a procurat in perioada anilor 1890-1910 de la marile galerii si case de licitatii, cu precadere din Franta, nucleul constitutiv al colectiei sale.
Urmand o traditie inaugurata la sfarsitul secolului al XIX-lea de mecenatul american, aceea a initiativelor private, Anastase Simu deschidea in 1910 primul muzeu particular din Bucuresti, intr-o epoca in care institutiile oficiale (Muzeul de Antichitati sau Pinacoteca Statului) isi faceau cu greu simtita prezenta. Ideea era de a prezenta o istorie a artei romanesti si europene, intr-o cladire construita special (de arhitectul Cincu), dupa modelul Erechteionului de pe Acropole. Cele 624 de opere, prezentate intr-un catalog ce ramane si azi de referinta, erau dispuse in cinci sectiuni: sala de arta romana, arta romaneasca, Renasterea, arta bizantina si arta greaca. Alaturand originale si copii, arhitectonica si