Sistemul bancar romanesc va trece in urmatoarea printr-o perioada de stabilizare. Potrivit Mihaelei Popescu, analist pe probleme de macroeconomie la Unicredit Romania, sectorul de creditare va consemna si in urmatorii ani o tendinta ascendenta, insa intr-un ritm inferior celui din anii anteriori. Creditul neguvernamental va avansa in medie, incepand cu 2007, cu aproximativ 25% pe an, estimeaza un studiu al Unicredit. Componenta de consum va fi in continuare motorul cresterii sistemului bancar. In acelasi timp, considera specialistii Unicredit, se va simti si o usoara crestere la nivelul depozitelor. Continuarea cresterii volumului creditarii va fi in mod necesar insotita de o crestere a depozitelor provenite de la clientela nonbancara", se arata in studiul "Sistemul Bancar in Europa Centrala si de Est si rolul jucatorilor internationali", realizat de Unicredit.
Procente de patru ori mai mici
In perioada mai 2005-mai 2006, componenta in lei a creditului de retail a avansat cu mai mult de 100%, potrivit datelor Bancii Nationale. Specialistii Unicredit pun aceasta dinamica accentuata pe seama nivelului redus de bancarizare de la care s-a pornit. "In intervalul 2000-2005, media anuala de crestere a creditelor de retail a fost de 119%, in timp ce pe sectorul corporate a fost de 39%, dar s-a pornit de la o baza extrem de redusa. In 2005-2008, imprumuturile pe partea de retail vor avea o medie anuala de crestere de 37%, iar cele corporate de 18%", a afirmat Popescu intr-o conferinta de presa.
Cresc si depozitele
Cresterea volumului depozitelor atrase va avea o dinamica mai moderata in perioada 2006-2008, cu o medie anuala de 16%. Analistii arata ca majorarea veniturilor, a gradului de intermediere bancara si a dobanzilor reale vor stimula piata depozitelor bancare, insa vor fi partial contracarate de dezvoltarea pietelor p