Echilibrul puterii s-a rupt ieri, dupa un gest fara precent al conducerii Parlamentului, care prin vot a decis ca directorii principalelor servicii secrete, SRI si SIE sunt inca in functie.
Reprezentantii tuturor partidelor parlamentare, cu exceptia PD, formatiunea apropiata de Traian Basescu, s-au pronuntat prin vot asupra demisiilor celor doi si au hotarat ca Radu Timofte si Gheorghe Fulga - care si-au semnat demisiile la Cotroceni acum o saptamana in urma scandalului provocat de fuga din tara a lui Omar Hayssam - trebuie sa ramana in functie pana ce presedintele va face alte nominalizari.
Disputa este urmatoarea: daca demisia este un act unilateral sau ea trebuie aprobata de Parlament. Da, demi-sia trebuie aprobata de Parlament, spun unii. Nu trebuie aprobata, spun altii. Rezultatul a fost coplesitor in favoarea celor care au votat ca Timofte si Fulga sunt in functii: 15 la 3. Gestul de a vota intr-un asemenea caz este fara precedent si poate fi - dincolo de disputa juridica legata de cine numeste si cine revoca mandatul sefilor serviciilor, sau cui trebuie inaintate demisiile - un indiciu al izolarii presedintelui si al partidului care il sustine pe scena politica.
"Ei nu pot parasi postul, deci sunt in functii pana la eliberarea din aceasta functie de catre Parlament, in sedinta comuna a celor doua Camere, conform legii", a spus ieri presedintele Senatului Nicolae Vacaroiu, dupa sedinta conducerilor celor doua camere parlamentare. Impreuna cu presedintele Camerei Deputatilor Bogdan Olteanu, Vacaroiu i-a trimis o scrisoare presedintelui Traian Basescu in care ii cere sa faca propuneri pentru cele doua posturi vacante.
Administratia Prezidentiala a oferit ieri un raspuns conciliant, afirmand ca presedintele nu poate face nominalizari pana ce directorii serviciilor nu sunt eliberati din functie prin votul parlamentarilor in plenul reunit. @