Tragedia din Liban nu a lasat indiferente comunitatile arabe si ebraice clujene. In vreme ce sirienii, libanezii si palestinienii naturalizati in Cluj refuza sa emita o pozitie oficiala de teama eventualelor repercusiuni membrii comunitatii evreiesti clujene sunt mai dispusi sa vorbeasca, data fiind pozitia puternica a Israelului, sprijinit de cea mai mare putere militara din lume. Un medic libanez intors recent din zona ostilitatilor sustine ca armata israeliana comite crime abominabile in randurile civililor din tara sa.
Evreii clujeni pun starea conflictuala pe seama extremistilor Hezbollah care pun in pericol siguranta statului Israel.
Dupa incetarea sprijinului logistic in 1948, acordat anterior arabilor din Orientul Mijlociu de catre britanici, trupele evreiesti bine instruite si inarmate cu ajutorul finantatorilor bancari de peste ocean au pus stapanire pe vechile teritorii istorice ale Palestinei si au constituit statul Israel.
Armistitiul libanezo-israelian a fost semnat la 22 martie 1949, alaturi de cele incheiate cu egiptenii si sirienii.
In urmatorii ani, conflictele Israelului cu vecinii sai arabi devin permanente, in joc intrand interesele marilor puteri asupra Canalului de Suez, poarta de iesire de la Mediterana in Marea Rosie si Oceanul Indian. In pragul noului mileniu, militiile Hezbollah, care stationeaza in Liban, au atacat cu rachete in repetate randuri localitatile civile de pe teritoriul Israelului.
Zeci de grupuri de atentatori au penetrat granita si au comis acte teroriste in marile orase israeliene. Drept riposta, armata israeliana a efectuat mai multe raiduri aeriene si terestre cu trupe de comando asupra buncarelor care adaposteau teroristii Hezbollah.
Razboi pe viata si pe moarte
L