Drum de zi sau de noapte? Ce este mai bine sa alegi ca sa ajungi cu bine la tinta? Trebuie sa dai cu bobii sau sa rationezi?
La ghicitul in carti lucrurile sunt clare. Iti pica decarul de pica, e drum de zi. Iese cel de trefla? Ai de facut sau iti pica oarecine pe un drum de noapte. La bridge, treaba e mai putin limpede. Trebuie sa optezi singur pe care drum o apuci. Consecintele se citesc in fisa de scor. In exemplul de mai sus, Sud joaca asa cum desigur ati dedus un contract de 3 FA. Nord a deschis cu un caro, Sud a dat o cupa. Vest a intervenit cu o pica, iar Nord prin 2 pici a aratat ca are asul, ceea ce a permis Sudului sa se duca in mansa rezonabila si populara.
Pe atacul de Riga de cupa, Est joaca sase, iar Sud pune Valetul. Ce trebuie sa continue Vest? Un jucator aflat in Vest trebuie sa se gandeasca pe loc daca Sud nu e singleton de pica intr-o distributie 1-4-4-4, 1-5-4-3 sau 1-5-3-4. Dar daca are cat de cat incredere in partener ar trebui sa deduca din faptul ca el a jucat 6 si nu 7, ca Sud face un bluff. De ce a facut Sud asta? Ca sa provoace o continuare de pica, in speta 10 de pica pe drum de zi. Daca primeste continuarea de pica, ia cu asul, trage patru cupe si lasa nouarul de caro sa isi urmeze drumul spre Est. Acesta nu mai are ce sa ii faca, iar jocul se realizeaza pe calea: 4 cupe, 3 carale si doi asi negri. Daca Sud a facut blufful din Valet-7, continuarea de pica jocul despica. Dar daca a jucat din Valet in trei? Rational, Vest va alege pentru continuare drumul de noapte, adica 10 de trefla. Acesta impaseaza Valetul de trefla al mortului si produce o levata in plus. In eventualitatea ca Est are si el Dama-nouar in patru sau Dama in cinci la trefla. Continuarea cu 5 de trefla e necotata pentru ca atunci declarantul poate pune cu curaj Valetul de trefla din masa.
Asadar, in cazul de fata, chiar daca Fantele de verde se arunca