(Foto: Romania Libera)
Edilii municipiului Deva au intentia sa modernizeze vechea cetate care strajuieste orasul. Anul trecut a fost construit un ascensor cu care turistii pot sa urce mai usor la ruinele aflate pe o colina. Planurile edililor nu se opresc, insa, aici.
Exista un proiect, pe baza caruia a fost deja obtinut acordul de mediu, pentru constructia unui drum asfaltat pana in interiorul cetatii si a unei parcari.
Ecologistii si istoricii se opun, insa, acestui proiect. Primii considera ca va fi afectata Rezervatia Naturala "Dealul Cetatii", iar cei din urma sustin ca nu se poate face nici o constructie fara o descarcare arheologica, pentru ca situl arheologic din jurul cetatii nu a fost explorat suficient si exista indicii ca ar putea avea o insemnatate deosebita.
Cetatea Devei inca nu a restituit contemporaneitatii intreg trecutul sau incarcat de istorie. Sub ruinele medievale care se inalta astazi la marginea orasului, se pare ca se ascunde o cetate dacica. Pana in prezent nu a fost alocata nici o suma pentru efectuarea cercetarilor arheologice care sa scoata la lumina misterul dupa care se adapostesc anii grei de istorie ai fortaretei.
Istoria monumentului istoric este lasata in umbra, iar cetatea este privita acum de autoritatile locale doar ca o modalitate de a mai aduce un ban la bugetul local.
"Mesterul Manole" al ungurilor a construit Cetatea
De-a lungul istoriei sale, Cetatea a fost supusa unei serii de modificari, incat cu greu se mai pot identifica ramasitele primelor zidiri. Cert este, insa, ca fortareata a fost ridicata in secolul al XIII-lea. Initial a avut dimensiuni mai reduse, insa in timpul familiei Hunedorestilor ea a fost extinsa si a devenit cetate-castel.
Misterul monumentul