Managerul de spital va raspunde civil, contraventional, material sau penal, dupa caz, pentru nerespectarea prevederilor legale si pentru daunele produse unitatii spitalicesti, prin orice acte contrare intereselor acestuia, prevede proiectul de ordin privind aprobarea modelului contractului de management al spitalului public.
Ministerul Sanatatii Publice (MSP) si managerul de spital vor incheia un contract de management pe o durata de 3 ani. Acest contract poate fi prelungit sau poate inceta inainte de termen, in urma evaluarii anuale, efectuate pe baza criteriilor de performanta.
Potrivit proiectului de ordin, managerul va avea ''dreptul la informare nelimitata asupra activitatii spitalului, avand acces la toate documentele privind activitatea medicala si economico-financiara a acestuia''.
Totodata, ii va putea revoca atat pe membrii Comitetului Director in cazul neindeplinirii atributiilor ce le revin, cat si pe sefii de sectii in cazul nerealizarii indicatorilor specifici timp de cel putin un an.
In acelasi timp, managerul de spital va elabora planul de dezvoltare a spitalului pe perioada mandatului, impreuna cu ceilalti membri ai Comitetului Director si pe baza propunerilor Consiliului medical. Planul de dezvoltare a spitalului trebuie aprobat de catre MSP.
De asemenea, el va avea o serie de atributii in domeniul economico-financiar. Astfel, va aproba si va urmari realizarea planului anual de achizitii publice, va aproba lista investitiilor si a lucrarilor de reparatii curente si capitale care urmeaza sa se realizeze intr-un exercitiu financiar, in conditiile legii. In acelasi timp, va aproba atat bugetul de venituri si cheltuieli al spitalului - cu acordul ordonatorului de credite ierarhic superior - cat si repartizarea bugetului de venituri si cheltuieli al spitalului, pe sectii, laboratoare si compartimente si alte structuri din s