Ce identitate si ce chip are acum? Sirianul acuzat de terorism va fi cautat in 184 de tari in care activeaza Interpol.
Insa specialistii in serviciile de informatii spun ca este putin probabil ca Hayssam sa mai fie gasit vreodata.
Primul cetatean acuzat de terorism din Romania si singurul din lume judecat in stare de libertate s-a evaporat dupa ce a fost eliberat din arest pe motive medicale. Un alt nume, o alta casa, o alta tara, intr-un singur cuvant o alta identitate este posibil sa-l astepte pe Omar Hayssam intr-un colt de lume. Specialistii in serviciile de informatii sunt de parere ca, intr-adevar, Hayssam nu va mai fi gasit.
"Desi din toate actiunile pe care le-a avut Interpolul in jur de 80a sunt reusite, in acest caz este extrem de complicat si pentru ei. Interpolul are birouri in foarte multe tari, dar in zona Orientului Mijlociu-Asia este mai putin activ. Din aceasta cauza, cooperarea cu serviciile sau politia din zona respectiva este practic nula. Sansele de localizare a lui Hayssam sunt foarte slabe pentru ca Interpolul nu are birouri in tarile in care se presupune ca s-ar ascunde Hayssam", spune Catalin Harnagea, fost director al SIE in guvernarea CDR.
"Fuga lui Hayssam arata carentele institutiilor"
Disparitiile misterioase ale afaceristilor certati cu legea, care au culminat acum cu fuga lui Hayssam, arata ca institutiile care au ca rol descoperirea, acuzarea, judecarea si condamnarea celor implicati in crima organizata sufera de mari carente.
"Fuga lui Omar Hayssam este, in mod paradoxal, un eveniment fericit, care, fara sa puna in pericol securitatea nationala a Romaniei, dezvaluie cu claritate toate carentele legislative si institutionale ale tarii noastre. Trebuie sa se inceapa o analiza a legaturilor dintre acest dosar clasificat ca dosar de terorism si toate retelele de crima organizata si coruptie cu care Hayssam a