Anul 2006 are sanse mari de a primi titlul neoficial de cel mai negru an din istoria PSD. Presedintia lui Mircea Geoana n-a adus revirimentul scontat al partidului, iar sondajele de opinie se incapataneaza sa nu dea PSD-ului mai mult de 25-30%. In mod contrar asteptarilor, al doilea an de guvernare al Aliantei nu aduce cu sine erodarea acesteia in sondaje in beneficiul opozitiei.
O guvernare macinata de contradictii in sanul coalitiei si de certurile dintre presedintele Basescu si premierul Tariceanu este preferata de romani partidului care a guvernat intre 2000 si 2004. "Tinicheaua" acuzatiilor de coruptie atarna inca de coada PSD, iar evenimentele din 2006 au confirmat-o constant.
Reforma simulata
Coborarea pana la aproape 20% a fost provocata la inceputul anului de catre scandalul "Matusa Tamara", legat de provenienta averii lui Adrian Nastase, presedintele executiv al PSD. In aceeasi perioada, un alt lider important, Dan Ioan Popescu, avea aceleasi probleme de justificare a averii. In fata scandalului public, dar si a nemultumirilor din partid, cei doi si-au anuntat autosuspendarea din functiile detinute in PSD pe 15 ianuarie, in pofida faptului ca procedeul nu era statutar. Ce parea a fi primul pas pe care PSD putea sa-l faca in directia curatarii partidului s-a impotmolit la Parlament. Social-democratii s-au batut cu perseverenta si cu succes pentru a impiedica perchezitia ceruta de ministrul Macovei la imobilul din Zambaccian al presedintelui Camerei Deputatilor.
PSD a speculat temerile parlamentarilor in general fata de o justitie prea ireverentioasa vizavi de politicieni si a reusit sa blocheze de mai multe ori demersurile procurorilor.
Episodul a aratat clar ca noua conducere a partidului nu este dispusa sa-si asume riscurile epurarii celor care au diminuat drastic credibilitatea partidului.
Faptul ca Geoa