(Foto: Romania Libera)
Biserica Greco-Catolica ar putea deveni, gratie PD, actionar principal al Fondului Proprietatea.
Numai ca Biserica Greco-Catolica este cel mai mare proprietar deposedat de statul comunist, astfel ca despagubirile oferite ar putea transforma acest cult in principalul jucator de pe piata mobiliara din Romania. Totul a pornit ca urmare a initiativelor politice ale mitropolitului ortodox din Cluj, Bartolomeu Anania.
La inceputul primaverii, acesta i-a convocat pe parlamentarii ardeleni ca sa discute cu ei o solutie pentru rezolvarea problemei bunurilor confiscate greco-catolicilor in timpul comunismului, ca urmare a interzicerii acestei confesiuni religioase, in anul 1948. Atunci, cele mai multe dintre aceste bunuri au fost trecute in administrarea Bisericii Ortodoxe Romane.
O alta parte a bunurilor confiscate greco-catolicilor au fost trecute in administrarea unor institutii de stat. In cei 17 ani cati au trecut de la Revolutie, acest cult a reusit sa isi recupereze mai putin de cinci la suta dintre bunurile date de regimul comunist in administrarea ortodocsilor.
Un procent asemanator a fost restituit Bisericii Romane Unita cu Roma dintre bunurile date in administrarea unor institutii de stat. Acum, sub presiunea integrarii Romaniei in Uniunea Europeana, procesul de retrocedare s-a accelerat, lucru care a starnit ingrijorarea ierarhilor ortodocsi din Transilvania, care risca sa piarda o parte insemnata a bunurilor pe care le detin in acest moment.
Principiul proportionalitatii, contestat
Mitropolitul ortodox din Cluj, Bartolomeu Anania, a cerut autoritatilor sa restituie bunurile bisericesti in functie de numarul actual de credinciosi al fiecarui cult, situatie care ar avantaja Biserica Ortodoxa. Ideea a fo