"Daca jurnalistii, acesti "caini de paza ai democratiei", nu sunt curati, cum putem avea incredere in onestitatea informatiilor pe care le dau?".
"Presa este instrumentul cu care ar trebui sa se mentina societatea curata"
- In ciuda caniculei si a verii toride, luna iulie n-a fost deloc lovita de insolatie. Dimpotriva. Resuscitarea problemei dosarelor securitatii, mutata in terenul presei, e abordata cu energie maxima. Ziaristii sunt formatori de opinie publica, iar perspectiva ca tocmai cei care ne invata ce e bine si ce e rau, sa fi fost colaboratori ai securitatii e sumbra. Pe ce pozitie va aflati? Trebuie deconspirati jurnalistii sau nu?
- Nu vad de ce jurnalistii nu s-ar supune acestui demers care vizeaza, pana la urma, adevarul si curatenia morala a societatii in ansamblu, cu atat mai mult cu cat jurnalistii au fost aceia care au cerut mereu aceasta curatenie. Aceia dintre jurnalisti care s-au opus acestei masuri, pretinzand ca ei sunt persoane private si nu persoane publice sau demnitari, se fac ca nu inteleg ca indeplinesc o functie publica foarte importanta: formatori de opinie. Presa, numita uneori "cainele de paza al democratiei" este tocmai aceea care semnaleaza anomaliile, or, daca jurnalistii, acesti caini de paza, nu sunt curati, atunci cum putem avea incredere in onestitatea informatiilor pe care le dau? Ar fi foarte primejdios daca printre jurnalistii importanti s-ar dovedi ca exista oameni care au colaborat cu fosta securitate ca politie politica, pentru ca, uneori, presa poate castiga alegeri, poate sustine sau distruge oameni politici, asa cum s-a si intamplat, si daca nu avem garantia ca ziaristii, acesti formatori de opinie, sunt oameni integri, atunci planeaza indoiala asupra intregului sistem. De altfel, mi se pare mult mai primejdios ca un asemenea jurnalist important sa fie patat, pentru ca oamenii politici