Toate statele europene au probleme din punct de vedere al respectarii drepturilor omului, dar Romania a ajuns la peste 9.500 de cauze, ocupand astfel locul 2, dupa Rusia, in "topul" proceselor la CEDO. Daca Turcia a avut sau mai are inca la Strasbourg cauze legate de relele tratamente ale kurzilor in timpul insurectiei, Franta de legislatia privind ascultarea telefoanelor, iar Marea Britanie de derularea unor proceduri judiciare, Romania se adreseaza Curtii pentru incalcarea majoritatii articolelor prevazute in Conventie. Informatiile ne-au fost furnizate de profesorul Corneliu Birsan, judecator la CEDO, in cadrul unui interviu pe tema legislatiei romane si respectarea aplicarii acesteia din punct de vedere al drepturilor omului.
Profesor la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti, Corneliu Birsan are o vasta activitate la Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strasbourg, unde a fost ales judecator pentru Romania inca din 1 noiembrie 1998, la aceeasi data cand a inceput sa functioneze Curtea Unica a Drepturilor Omului.
R: Cum este sa fii judecator la Curtea Europeana a Drepturilor Omului?
C. B.: Este o activitate de foarte mare responsabilitate, foarte onoranta, de ce sa nu recunoastem. Sigur ca trebuie sa faci dovada calitatilor cerute de Conventie pentru a deveni judecator la CEDO, in special impartialitate, obiectivitate, astfel incat sa nu fie puse in discutie activitatea si modul in care participi la desfasurarea intregii activitati a Curtii.
Pare putin ciudat, pentru ca esti acolo judecator national, dar nu reprezinti statul pentru care ai fost ales; apartii Curtii si regulilor ei, in asa fel incat sa se asigure aplicarea dispozitiilor Conventiei in legatura cu ceea ce inseamna plangerea unui cetatean impotriva statului in cauza, sa tii seama de jurisprudenta Curtii, de cerintele, compatibilitatile legislatie