(Foto: Gazeta de Cluj)
In aceasta perioada, dincolo de megascandalul demisiilor din serviciile secrete, exista un alt subiect la ordinea zilei: restructurarea Guvernului. Si asta, nu in ceea ce priveste ministrii. Structura Guvernului Tariceanu, conceputa de Guvernul Nastase, a fost extinsa de actualul Executiv.
Astfel, pe langa cei 23 de membri ai Cabinetului Tariceanu, in directa subordonare a prim-ministrului si a Guvernului, functioneaza 45 de agentii, care clocotesc de demnitari. De asemenea, fiecare minister are cel putin cate 5 secretari de stat.
In aceste conditii, in Guvernul Romaniei regasim circa 200 de demnitari, in comparatie cu media de doar 30-40 de demnitari ai guvernelor tarilor membre ale Uniunii Europene. Aceste structuri se afla in paralelism cu ministerele, sunt netransparente, supercentralizate, ineficiente si cheltuiesc nejustificat banul public. De asemenea, ele genereaza focare de coruptie.
Agentiile amintite sunt conduse, din linia a doua, de vechile structuri ale PSD, pastrate de reprezentantii actualei Puteri, cu care si-au dat mana pentru promovarea intereselor comune. Din pacate insa, restructurarea acestor agentii este tergiversata la nesfarsit, din cauza mizei reprezentata de ele. “Butoiul cu miere” consta in cateva miliarde de euro alocate.
Agentiilor guvernamentale li s-au alocat bugete anuale de aproximativ 200 milioane de euro si fonduri de finantare de alte cateva miliarde de euro.
Rateu la investitii si IMM
De exemplu, pe langa Guvern, fiinteaza trei agentii Agentia Nationala pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie (ANIMMC ), Directia pentru Mediul de Afaceri (DMA) si Agentia Romana pentru Investitii Straine (ARIS), care ar putea fi extrem de usor comasate intr-o singura agenti