naivitatea mea de copil mă făcea să cred că îl interesa sincer dacă ne dor şalele sau dacă ne-a tras curentul. Abia după ce pleca, înţelegeam de ce ţipa Tanţa la el, gonindu-l ca pe o naivitatea mea de copil mă făcea să cred că îl interesa sincer dacă ne dor şalele sau dacă ne-a tras curentul. Abia după ce pleca, înţelegeam de ce ţipa Tanţa la el, gonindu-l ca pe o cloşcă rătăcită între flori. Moş Pandele mai furase o roşie ! "Nici măcar nu le mănâncă! se revoltă odată Tanţa. Le molfăie !" "Vai, tuşii, săracele roşii, ce le face?", am ţipat eu speriată, imaginându-mi-l pe moş Pandele maltratând bietele legume. Râzând, Tanţa smulse o roşie de pe vrej, o băgă în gură şi începu s-o mestece cu buzele, lăsând să-i curgă alene zeama pe bărbie. "Iaca aşa se molfăie, fata mea! Hâtrul ăla n-are dinţi, dar minte are! Roşia e mai bună aşa. Căci, toată dulceaţa ei se ascunde în sucul ăsta trandafiriu." Cu câtă plăcere am mai "molfăit" eu de-atunci roşiile din grădina mătuşii. La întrecere cu moş Pandele!
Tartă cu roşii
Ingrediente: 250 g făină, 350 g brânză de vaci, 80 g unt, sare, 150 g cremă de brânză cu verdeţuri (Almette, Philadelphia), 2 ouă, piper alb, nucşoară, 500 g roşii mici
Mod de preparare: Se frământă un aluat din făină, 150 g brânză de vaci, unt şi 1/2 linguriţă sare. Se adună sub formă de minge, se înveleşte în folie şi se lasă circa 30 de minute la rece. Se întinde apoi aluatul într-o foaie rotundă, cu care se îmbracă o formă de tartă (28 cm diametru), unsă cu grăsime şi tapetată cu făină (se ridică aluatul şi pe marginile formei cu circa 2 cm). Se înţeapă aluatul cu o furculiţă şi se coace în cuptorul încins, la foc potrivit, circa 10 minute. Se amestecă restul de brânză de vaci cu crema de brânză şi gălbenuşurile. Se condimentează cu sare, piper şi nucşoară. Se bat albuşurile spumă tare şi se încorporează în compoziţia de brânză, car