Parintele Dumitru Staniloae, celebrat la Manastirea Sambata si la Sibiu
Sibiu, Manastirea Sambata de Sus... Intre 20 si 22 iulie a.c., aproximativ 50 de teologi, preoti si pastori, precum si episcopi ai diferitelor Biserici, oameni de stiinta si cultura, personalitati din tara si din strainatate au participat la un simpozion ecumenic international pe tema "Viata si opera Parintelui Dumitru Staniloae (1903 - 1993) - teologie romaneasca de dimensiune europeana". Invitatia a venit din partea Academiei Evanghelice Transilvania (Aet), a Mitropoliei Ortodoxe a Ardealului si a Fundatiei Ecumenice "Pro Axe Mundi".
Conceputa si organizata de catre prof. Gheorghe Anghelescu si conducatorul Academiei Evanghelice Transilvania (Aet), pastorul dr. Jrgen Henkel, intalnirea de la Sambata a fost primul simpozion organizat explicit, la modul ecumenic, asupra celui mai important teolog roman al secolului al 20-lea, care el insusi a contribuit la dialogul ecumenic. Din Romania, au participat reprezentanti de seama ai Bisericii, precum Ips Mitropolitul Laurentiu al Ardealului, Ips Arhiepiscopul Teodosie al Tomisului, Ps arhierei-vicari Visarion (Sibiu) si Ioachim (Bacau), precum si episcopul dr. Christoph Klein al Bisericii Evanghelice C.A. din Romania. Printre referentii si participantii din Germania, Grecia, Statele Unite ale Americii s-au numarat ortodocsi, luterani, anglicani si baptisti. Toti cei care au prezentat referate erau detinatori ai titlului de doctor pe baza unor lucrari despre parintele Dumitru Staniloae sau publicasera monografii stiintifice si studii asupra teologiei sale.
Marele teolog roman s-a nascut in anul 1903 in satul Vladeni, situat intre Fagaras si Brasov. El a studiat printre altele la Cernauti, Bucuresti, Mnchen, Belgrad si Berlin. Perioade importante de timp ale vietii sale si le-a petrecut in Ardeal. A fost profesor si rector al Academ