Ritmul de crestere al economiei americane a scazut in cel de-al doilea trimestru in vreme ce inflatia s-a accelerat destul de puternic, a avertizat Departamentul de stat al Comertului.
Potrivit acestei institutii, citate de agentia Reuters, Produsul intern brut american (PIB) a crescut cu 2,5% in ritm anual din aprilie pana in iunie, dupa o explozie de 5,6% in primul trimestru. Aceasta incetinire era asteptata, insa proportiile sale au depasit estimarile, care se miscau in jurul a 3%. Motivatia fenomenului, explica economistii, ar consta in principal in scaderea cheltuielilor pentru consum, si in special pentru bunuri durabile. Nici dinspre exporturi nu a venit insa un semnal pozitiv, acestea scazand impreuna cu cheltuielile publice si investitiile.
In tot acest timp, indicele preturilor la bunurile de larg consum, cu exceptia energiei si alimentelor, care masoara inflatia in Statele Unite, a crescut la 2,9% fata de 2,1% in primul trimestru. Aceasta este cea mai ridicata rata a inflatiei afisata de SUA din 1994 si pana in prezent. Un alt semnal de alarma, extrem de important, vine dinspre piata muncii. Aici costul mainii de lucru (in care sunt incluse si taxele sociale) a crescut cu 0,9% dupa 0,6% in primele trei luni ale anului.
Ritmul de crestere al economiei americane a scazut in cel de-al doilea trimestru in vreme ce inflatia s-a accelerat destul de puternic, a avertizat Departamentul de stat al Comertului.
Potrivit acestei institutii, citate de agentia Reuters, Produsul intern brut american (PIB) a crescut cu 2,5% in ritm anual din aprilie pana in iunie, dupa o explozie de 5,6% in primul trimestru. Aceasta incetinire era asteptata, insa proportiile sale au depasit estimarile, care se miscau in jurul a 3%. Motivatia fenomenului, explica economistii, ar consta in principal in scaderea cheltuielilor pentru consum, si in special pentru bunuri