în Piaţa Ovidiu este obligatoriu pentru toţi cei interesaţi de istoria ţinuturilor dobrogene sau de frumuseţile arhitectonice ale zonei. Acolo, clădirea fostei primării a oraşului în Piaţa Ovidiu este obligatoriu pentru toţi cei interesaţi de istoria ţinuturilor dobrogene sau de frumuseţile arhitectonice ale zonei.
Acolo, clădirea fostei primării a oraşului adăposteşte Muzeul Naţional de Istorie şi Arheologie Constanţa. Apariţia muzeului se situează istoric, imediat după revenirea Dobrogei, în 1878, la patria-mamă, iar stabilirea sa în frumoasa clădire din Piaţa Ovidiu este datată 25 decembrie 1977. Principalele colecţii ale muzeului sunt cea de sticlă, cea mai bogată rămasă din secolele 1-3 d.Ch., cea de opaiţe, de sculpturi, cunoscută şi sub denumirea "depozitul de statui", colecţia numismatică, unde poate fi văzută şi cea mai veche monedă bătută pe teritoriul românesc, la Histria, în secolul 5 î.d.Ch., şi o frumoasă şi variată colecţie formată din 600 de pipe, lucrate în lemn, spumă de mare şi porţelan. Există, în aceeaşi clădire, şi urme ale istoriei moderne şi contemporane, care prezintă situaţia Dobrogei până la Unirea din 1918. În plus, pe perioada verii, muzeul găzduieşte şi o miniexpoziţie a figurilor de ceară de la Sankt Petersburg, şi expoziţii de fotografie contemporană în săli unde, până în 1989, erau prezentate realizările şi succesele "istorice" ale partidului.
"Depozitul de statui"
Muzeul de Istorie din Constanţa se poate lăuda, fără îndoială, cu o adevărată arhivă a pietrei, păstrată din cele mai vechi timpuri. Într-una din primele săli care primeşte vizitatorii poate fi văzută o extrem de frumoasă colecţie de 24 de statui, cunoscută sub numele "Depozitul de statui". Datate în secolele 2-3 d.Ch., statuile ce reprezintă diferite divinităţi au o istorie destul de zbuciumată. După ce au fost adulate şi puse la loc de cinste, statuile a