Prima sarbatoare de toamna. Schimbarea la fata (Probajeniile).
La inceputul lunii august, soarele straluceste inca in toata splendoarea si puterea lui, si multi oameni se pregatesc sa plece in vacanta pentru a se bucura din plin de frumusetile verii. Cu toate astea, toamna a si-nceput! Pe pamant si in cer, anotimpurile se pregatesc de schimbare, urmand marele ceasornic al universului. Nascute din rotirea planetelor, apropierea lor este blanda, ele se instaleaza treptat, fara a putea fi percepute schimbarile. Numai cei care stiu pot sa priceapa ca ziua de azi - chiar fiind foarte calda - nu este la fel cu cea de ieri, ca aerul este mai transparent si muntii mai aproape, ca s-au albastrit padurile, iar randunelele si-au intetit lectiile de zbor, pregatindu-si puii pentru plecare.
Iar cei care stiu toate astea sunt taranii. Fireste, daca un taran i-ar spune unui orasean ca "Schimbarea la fata", tinuta pe 6 august, este prima sarbatoare de toamna, acesta i-ar rade in nas. "Care toamna, vericule, cand concediul abia a-nceput?" Dar taranul e sigur pe el, mai ales taranul din Maramures, pentru care natura e singurul calendar: "Apoi, domnucule, io ase stiu din mosi-stramosi, ca in 6 august, sa probaze frunza si iarba si-i prima sarbatoare de toamna. Galbine frunza si sa usca iarba".
"A probazi" inseamna a certa, a ocari. Cuvantul vine din slavona si da numele popular al sarbatorii: "Probajeniile". Frunzele si iarba se supara si ingalbenesc pentru ca au fost probazate (certate, ocarate) de cine oare? De Cel care a imbracat cu ele copacii si pamantul, de Cel care a facut randuiala curgerii vietii. O frunza galbena cazand in 6 august vesteste, sigur, toamna, si leagana in dansul ei un strop de melancolie.
Se crede ca in aceasta zi, nu-i bine sa te certi cu nimeni, dar mai ales, nu care cumva sa fii certat de catre cineva, ca asa vei fi tot anul, pana