Dupa ce la inceputul lui iunie se parea ca investitorii si-au pierdut increderea in metalul galben, considerand ca pretul unciei nu reflecta corect nivelul cererii, ultima parte a lui iulie a readus aurul la nivelul de 640 dolari, valoare care se arata a fi de peste doua saptamani un puternic prag de rezistenta.
Cresterea pretului este cauzata in primul rand de cresterea tensiunilor in Orientul Mijlociu, care au provocat o majorare a pretului la titei, principalul factor de crestere a inflatiei la nivel mondial.
Pericolul inflationist este luat in calcul si de Rezerva Federala americana, care a crescut dobanda de referinta de la 1%, in iunie 2004, la 5,25%, in iunie curent.
Fed nu mai pare dispusa insa sa procedeze la o noua crestere in august si septembrie, avand in vedere ca trendul pozitiv de evolutie al economiei americane a incetinit in ultima perioada.
Iar „guturaiul" dolarului este principalul factor care influenteaza evolutia aurului pe pietele internationale.
In aceste conditii, analistii considera ca in cazul in care uncia va depasi pragul de 645 dolari este de asteptat ca acesta sa urce rapid spre cel de 700 dolari, avand in vedere ca preturile futures cu scadenta august au crescut pe New York Mercantile Exchange la 670 dolari.
In atare conditii, saptamana trecuta pretul unciei a fluctuat intre 614 si 640 dolari.
Cresterea pretului unciei ar putea fi cauzata si de alti factori, precum fondurile de investitii rusesti care, conform unor surse, ar dori sa isi majoreze detinerile de portofoliu pe aur cu circa 20% sau de majorarea rezervei de aur a Chinei, in detrimentul celei in dolari.
Dupa ce la inceputul lui iunie se parea ca investitorii si-au pierdut increderea in metalul galben, considerand ca pretul unciei nu reflecta corect nivelul cererii, ultima parte a lui iulie a readus aurul la nivelul de 640 dolar