Imediat dupa infiintarea SRI, un clujean, fost ziarist - Dan Pantea - ii propune sefului SRI, Virgil Magureanu, infiintarea unei agentii de presa. Obiectivul marsavei operatiuni a fost manipularea opiniei publice atat din Romania, cat si din strainatate. Asta, in ciuda faptului ca SRI nu are atributiuni in afara granitelor Romaniei.
Serviciul de Informatii Externe nu stia nimic despre jocurile lui Magureanu. Dupa ce s-a primit unda verde de la Sarpele cu ochelari, in 1992, Pantea a fost, atentie, reactivat in SRI. Deci el activase in “structuri” si inainte de 1989. Adica cel putin colaborase cu Securitatea. Pantea a fost implementat in structura Grupului Special al SRI condus de gen. Victor Marcu.
Cu 10.000 de dolari alocati de SRI, Pantea a demarat afacerea institutiei de presa - o agentie de stiri. Pantea s-a descurcat atat de bine, incat a intrat in atentia colegilor de la Cluj care nu fusesera informati despre agentia infiintata de directorul SRI.
Agentia realizata cu sprijinul lui Magureanu si coordonata de Pantea avea “activitate oculta” si “colaterala stirilor”. Pantea a scos de la Caritas bani pentru operatiune.
Mai mult, el sustine ca ar fi putut “controla”, ba chiar opri Caritas-ul, dar nu a facut-o! Pe plan local, Pantea alias Opreanu colabora cu colonelul rezervist Ion Pop - fost sef de sectie la SRI Cluj intre anii 1991-1994, an in care s-a pensionat.
Inainte de 1989, Pop a lucrat ca sef serviciu contraspionaj pe relatia Ungaria in cadrul UM 110 Bucuresti, pe la conducerea careia a trecut si gen. Lupu (fost prim-adjunct al lui Virgil Magureanu si ulterior al lui Costin Georgescu, fiind destituit de catre actualul sef demisionar al SRI, Radu Timofte).
Agentia de stiri SRI si-a inzecit fondurile fixe in foarte scurt timp