(Foto: Gazeta de Cluj)
Perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial a fost una foarte tragica pentru Romania. Pe langa faptul ca Romania a fost destramata, Basarabia si Bucovina trecand sub tutela mamei Rusia, Ardealul si Crisana au stat multa vreme sub ocupatie horthysta, romanii din teritoriile ocupate fiind nevoiti sa indure tratamentul inuman la care au fost supusi de catre asupritori.
Un caz emblematic de crime impotriva romanilor din Ardeal a fost cel al contelui Wass Albert, care in noaptea 19/20 septembrie 1940 a ucis 11 romani dintre care patru persoane din satul Sucutard, comuna Geaca. Chiar daca a fost declarat criminal de razboi, Wass Albert are in Romania un bust in curtea scolii din Lunca Muresului, judetul Mures si unul in curtea bisericii romano-catolice din Reghin.
Ca o contrapondere, in satul Sucutard din comuna clujeana Geaca, unul din satele in care mai multi romani au fost ucisi din ordinul lui Wass, a fost dezvelit la finele saptamanii trecute Monumentul Martirilor Neamului, in memoria victimelor masacrului. Pe acel monument au fost trecute si numele satenilor din Sucutard care au murit in Primul si al Doilea Razboi Mondial.
Chiar daca acest monument este unul care trebuie sa aminteasca pentru totdeauna de sacrificiul victimelor celor doua razboaie mondiale, modalitatea in care a fost realizat nu are nimic nobil.
Popa business-man
Pentru a comemora victimele perioadei de ocupatie horthysta din cel de-al Doilea Razboi Mondial, la finele saptamanii trecute s-a dezvelit in satul Sucutard un monument care sa aminteasca de jertfa romanilor aflati sub ocupatie horthysta.
In mod normal, monumentul ar trebui sa fie ceva maret care sa exprime sacrificiul satenilor si chinurile pe care acestia au fost nevoiti sa le s