Pentru a face cea mai fericita alegere ai nevoie de cit mai multe informatii, pe baza carora se va desfasura procesul decizional. Nimeni nu s-a nascut invatat, asa ca pentru a ajunge la cunostinte trebuie sa pui intrebari. Cum il interoghez pe consilierul de credite al unei banci? Ce intrebari ii adresez pentru a cunoaste totul despre imprumutul dorit si pentru a decide de la ce banca sa iau acest credit?
In primul rind trebuie sa te interesezi daca esti eligibil pentru imprumutul dorit. Intreaba daca salariul care este trecut in contractul de munca este indeajuns de mare pentru a te incadra in limita de virsta. In acest context, este importanta si disponibilitatea bancii de a lua in considerare si veniturile provenite din alte surse decit salariul, precum comisioanele din vinzari, diurne, drepturi de autor, venituri din chirii, din dividende, din dobinzi sau cele obtinute prin desfasurarea de profesii liberale. De asemenea, nu uita sa afli in ce proportie banca ia in calcul aceste venituri atunci cind iti evalueaza capacitatea de rambursare.
De exemplu, HVB Bank ia in calcul numai 50% din veniturile obtinute din chirii, din dividende, aceste procente variind de la banca la banca.
Cele mai importante intrebari pe care trebuie sa le adreseze solicitantul de credit sint legate de costuri. Cum bancile de la noi nu au fost si nici nu sint model de transparenta, la acest capitol clientii trebuie sa fie foarte curiosi si atenti. Prima nelamurire vine din alegerea monedei creditului: lei sau valuta? Cele in valuta sint ceva mai ieftine decit cele in moneda nationala, dar implica riscul variatiilor cursului valutar. Unele banci acorda credite in valuta numai celor care obtin venituri in aceeasi moneda, asa ca este mai bine sa puneti o intrebare legata de acest amanunt.
Cit este dobinda? este, normal, cea mai importanta intrebare le