Piata monetara interbancara a fost deosebit de agitata in ultimele zile din iulie. Acum bancherii asteapta deciziile pe care le va lua saptamana viitoare BNR in privinta dobanzii de politica monetara si a rezervelor minime obligatorii.
Decizia BNR de majorare a rezervei minime obligatorii, de la 16 la 20% a avut darul de a inaspri nivelul dobanzilor la o zi. De la valori de 0 - 2%, ele au urcat la 11 - 14%, valori care s-au intalnit si ieri in piata.
„Cresterea rezervei minime a facut mult mai interesant jocul pe dobanzi, comenta un dealer bancar. Aceasta situatie se va mentine pana joi, cand urmeaza sa ajunga la scadenta un depozit lunar atras de BNR, in valoare de aproape patru miliarde lei. Atunci probabil ca dobanzile vor reveni la clasicul 8 - 9%, existent in piata de la inceputul lui februarie, atunci cand BNR a urcat dobanda de politica monetara de la 7,50 la 8,50%".
Pe fondul acestor dobanzi ridicate ieri BNR a atras din piata, prin licitatia saptamanala de depozite cu scadenta la o luna, doar 43 milioane lei, in comparatie cu sumele din prima parte a lunii, al caror total au depasit 13,1 miliarde lei. La licitatie au participat doar doua banci dobanda oferita de BNR fiind de 8,75%/an. La nivelul lunii trecute politica de sterilizare a lichiditatii din piata are un cost de circa 97 milioane lei.
Aceasta situatie ar putea dispare in cazul in care BNR va decide saptamana viitoare sa majoreze dobanda de politica monetara. Se vorbeste despre o crestere a ei de la 8,75 la 9,25%, masura care ar putea fi insotita de o noua majorare a depozitelor minime obligatorii, 21 - 22% pentru lei si 45% pentru valuta. Inasprirea conditiilor de „existenta" a bancilor este necesara pentru a reduce nivelul creditului, sursa majora de crestere a inflatiei si pentru cresterea economiilor populatiei in banci.
Conform unor date prezentate de UniCredit Rom