(Foto: Zi de Zi)
Migratia politica a alesilor locali va fi interzisa * Incepand cu data de 7 august va intra in vigoare legea care interzice traseismul politic * Primarii, viceprimarii, consilierii locali si judeteni nu vor mai putea trece dintr-un partid in altul * Altfel isi vor pierde calitatea de ales local * Potrivit noului proiect de lege, alesii trebuie sa dea o declaratie pe propria raspundere privind formatiunea politica de care apartin.
Legea 249/2006 privind statutul alesilor locali, adoptata curand de Parlament, ii obliga pe primari, viceprimari, consilieri locali si judeteni sa ramana in partidul pe listele caruia au fost alesi. Menita a fi un prim pas spre moralizarea clasei politice, legea poate genera un adevarat haos in administratia publica locala, deoarece permite o serie de interpretari.
Astfel, proiectul nu aminteste exact ce se va intampla cu alesii care, dupa alegerile din 2004, au trecut deja de la un partid la altul.
PSD si PD sunt in top
In judetul Mures, oamenii politici au sarit fara rusine dintr-un partid in altul, fara sa tina cont de electoratul umil care i-a promovat pe scena "mirajelor". O data la patru ani, alesii nostri si-au schimbat brusc ideologiile, regasindu-se subit in ideile si idealurile noului partid de guvernamant. Principalii pioni implicati in traseismul politic sunt PD si PSD.
Un exemplu in acest sens ar fi Doru Opriscan care, dupa ce a candidat in 2000 pe listele taranistilor, a debarcat un timp in PNL de unde a iesit pe usa din dos. A stat o vreme independent dupa care a migrat spre... PD.
Devenit vicepresedinte al democratilor de Mures, consilierul considera ca noul proiect de lege va creste rolul politicului in administratia locala, dar ca un asemenea plan ar fi trebuit conce