Fie ca se intalnesc in Germania, fie ca se intorc vremelnic in Romania, nemtii din Ardeal nu isi ascund nostalgia pentru pamantul natal.
Timp de doua zile, la sfarsitul saptamanii trecute, peste 700 de sasi din satul muresean Senereus s-au intalnit in localitatea Sersheim, situata in imediata apropiere a orasului german Stuttgart. Cu mic, cu mare, sasii senereuseni au depanat amintiri legate de locurile natale, au asistat la parada traditionala a porturilor, in acordurile fanfarei formata exclusiv din sateni, au participat la oficierea unei slujbe religioase, la un meci de fotbal intre "tineri si batrani", au mancat, au baut si au dansat.
Ceausescu nu a fost uitat
Desi majoritatea au emigrat in Germania de multa vreme, lacrimile din ochii lor, cand povestesc de satul natal, de copilaria petrecuta in micuta localitate ascunsa intre dealuri, arata cat de puternic sunt inca legati sufleteste de Senereus.
Cu toate ca, in prezent, sasii senereuseni, stabiliti in Germania, traiesc in niste conditii la care poate nici nu visau in urma cu 20-30 de ani, majoritatea covarsitoare a celor din generatiile a II-a si a III-a spun ca sasii au fost nevoiti sa plece din Romania oarecum impotriva vointei lor.
"Istoria nu iarta", a spus Reinhard Konyen, seful fanfarei sasilor din Senereus, care, la fel ca toti ceilalti, l-a condamnat pe Ceausescu, pentru ca nu a procedat la fel ca Tito, in Iugoslavia. "Daca ne lasa sa venim la lucru in Germania si sa ne intoarcem acasa cu banii castigati, sasii din Senereus, dar nu numai, nu ar fi plecat din Romania", a spus Reini.
"Pastram patria in suflet"
Majoritatea sasilor din Senereus sunt concentrati in landul Baden-Wurttemberg, in jurul Stuttgartului. Este impresionanta grija sasilor de aici de a transmite copiilor lor dialectul folosit de atatea generatii. Cu toate acestea, viitorul acestui dialect