Decizia de prelungire a mandatului de arestare a controversatului afacerist Ovidiu Tender a starnit un conflict fara precedent in Justitie. Scandalul a fost alimentat de deputatul PSD Victor Ponta, care s-a lansat in declaratii vehemente impotriva sistemului creat tocmai de partidul pe care il reprezinta.
Protejat de legea avocatilor care-i dadea dreptul sa pledeze si condamnat doar moral de legea parlamentarilor, Victor Ponta nu a ezitat sa treaca pragul incompatibilitatii. Constient fiind ca sistemul legislativ la crearea caruia participase nu il poate sanctiona, Ponta si-a scos roba de la naftalina pentru a-l apara pe Tender, acceptand sa-si pateze uniforma de "Titulescu".
Legislatia romaneasca a fost gandita - dupa o nesfarsita guvernare PSD - in asa fel incat sa le permita marilor infractori sa scape sau sa scape cu pedepse usoare. De fapt, legislatia este tipica unui stat de tip mafiot. Si in cazul Ovidiu Tender avocatii au apelat la toate portitele deschise de ambiguitatea legislativa. In multe puncte au avut dreptate vizavi de prevederile legilor.
Doar ca magistratii au fost fermi si nu au acceptat exceptiile care l-ar fi putut scapa pe Tender de arestul preventiv. Ceea ce a iscat proteste vehemente si un dorit scandal de presa. Tender a avut de partea lui si arme grele, cum ar fi deputatul-avocat Ponta. Demnitarul PSD a fost indepartat - legal - de proces, lucru care l-a facut sa atace prin declaratii, acuzand prevederile legilor.
Legi pe care le concepuse, de altfel. La un moment dat, chiar l-a corectat pe avocatul Mateut, Ponta precizand ca stie foarte bine, pentru ca a lucrat la elaborarea respectivului text de lege.
Dupa o lege, Ponta putea pleda, dupa alta, nu
Incidentul incompatibilitatii lui Victor Ponta ca avocat al lui Tender cu functia de deputat a insemnat mult mai mult. Exista