Nu se stie sigur daca biserica s-a nascut din visul unui cioban sau dupa minunea traita de un calugar. Manastirea Dintr-un Lemn, din Francesti-Valcea, inchinata Maicii Domnului, a fost facuta din lemnul unui singur stejar.
Vine lumea la Dintr-un lemn. Era duminica dimineata cand am ajuns noi, si biserica mare era plina. Curtea, la fel. Slujba poti s-o asculti de afara, vocile serafice ale maicutelor se aud pana mai departe, ajutate de tehnica. Icoana Maicii Domnului cea facatoare de minuni iti urmareste tacuta miscarile in orice colt al bisericii te-ai afla, asa ca poti sa fii sigur ca te are in vedere si pe tine. Se stie despre aceasta icoana vestita ca a fost gasita intr-un mare stejar in urma cu sute de ani. Tot icoana a fost semnul ca aici trebuie ridicat loc de inchinaciune si de cinstire a Maicii Domnului.
LEGENDE. Prima mentiune despre Manastirea Dintr-un Lemn se gaseste la Paul de Alep, insotitorul Patriarhului Macarie al Constantinopolului in calatoriile sale prin Tarile Romane, intre 1653 si 1658. Paul de Alep scrie ca un calugar a gasit o icoana intr-o scorbura de stejar secular. Iar un glas i-ar fi spus: "Dorinta mea este ca tu sa zidesti pentru mine o manastire din acest copac". Pustnicul a ridicat astfel o biserica din acel stejar. Pe de alta parte, Mitropolitul Neofit scria la 1745: "Un cioban cu numele Radu, in vremea lui Alexandru Voda (1568-1577), a visat icoana Maicii Domnului, despre care aminteste Paul de Alep, si, taind stejarul in care a gasit icoana, a facut din lemnul lui o bisericuta, numita din aceasta pricina Dintr-un Lemn". Iar traditia bisericeasca dezvaluie faptul ca istoria acestei manastiri nu are nici o legatura cu faimoasa nuvela a lui Alexandru Odobescu "Doamna Chiajna". Autorul a pus legenda Manastirii Dintr-un Lemn in legatura cu luptele pentru domnie dintre boierii olteni si urmasii lui Mircea Ciobanul. Chiar daca ci