Fondul Monetar International a publicat la sfarsitul saptamanii trecute raportul anual de tara pentru Statele Unite. Rezultat al unor discutii bilaterale care au loc in fiecare an intre reprezentantii fondului si cei ai statului luat in discutie, raportul de tara FMI evidentiaza tendintele macroeconomice, evalueaza principalele politici monetare, fiscale si comerciale, precum si gradul de stabilitate financiara, si contine recomandari ale institutiei pentru tara luata in discutie.
SUA raman motorul cresterii economice mondiale
Principalul mesaj transmis de FMI este ca economia americana incetineste, dar contextul economic actual, caracterizat printr-o piata imobiliara supraevaluata, preturi extrem de ridicate la energie si inflatie in crestere, ar putea afecta acest trend. Analiza FMI arata ca Statele Unite continua sa fie motorul cresterii economice mondiale, in ciuda masurilor luate de Banca Federala pentru a incetini economia domestica si a influentei tot mai mari pe care o au statele exportatoare de energie.
Banca Federala, sfatuita sa fie prudenta
FMI prezisese pentru 2006 o crestere economica de 3,5%, egala cu cea de anul trecut si mai mare decat estimarea pentru 2007, de 3,1%. Aceste cifre se traduc in perspectiva unei incetiniri a economiei, asociata cu o inflatie mai controlata.
Totusi, conditiile economice reale nu se potrivesc intocmai cu previziunile, de aceea analistii FMI indeamna la prudenta. Ei avertizeaza ca preturile de pe piata imobiliara raman foarte ridicate si ca exista inca presiuni inflationiste foarte puternice.
In aceasta privinta, analiza FMI nu difera cu mult de raportul presedintelui Bancii Federale prezentat Congresului american in urma cu o saptamana. Ben Bernanke anuntase atunci o scadere a ratei cresterii economice pana la 2,5% pentru al doilea trimestru, dar care merge