Reformele in noile tari membre ale UE, puse la incercare. Privita ani de-a randul drept o campioana a reformelor, Polonia se trezeste astazi in postura de „copil-problema” al Europei.
Iar „exemplul” polonez ar putea fi urmat si de alte tari din regiune, inclusiv de Romania. In Polonia, conservatorul Lech Kaczynski a castigat alegerile prezidentiale din toamna anului 2005, iar pe 10 iulie si-a numit fratele geaman, Jaroslaw, in functia de prim-ministru.
Aceasta, dupa ce a provocat demisia fostului premier, Kazimierz Marcinkiewicz, a carui popularitate de 70 la suta parea sa ameninte viitorul politic al gemenilor.
Lideri ai Partidului „Lege si Justitie”, gemenii au venit la putere pe valul unui discurs care a imbinat accentele dure anticoruptie cu promisiunile sociale populiste.
La guvernare sunt aliati cu formatiuni de extrema dreapta - „Liga Familiilor Poloneze” si „Autoapararea”. Relatiile Poloniei cu Franta si Germania s-au deteriorat brusc, dupa ce presedintele Kaczinski si-a anulat o intrevedere cu Jacques Chirac si Angela Merkel, nemultumit de aparitia unor caricaturi in ziarul german „Tageszeitung”.
Si relatiile cu Israelul s-au stricat, dupa numirea ca vicepresedinte al televiziunii publice a unui neonazist declarat.
Pana la atingerea generoaselor obiective economice si sociale promise, zlotul a dat semne de nervozitate dupa demisia ex-premierului Marcinkiewicz.
Iar analistii economici se asteapta la evolutii si mai proaste, din cauza cresterii cheltuielilor publice si a accentuarii deficitului bugetar.
Venirea la putere a fratilor Kaczynski - se comenteaza in presa poloneza - nu ar fi fost posibila fara ajutorul unuia dintre cele mai importante grupuri media, condus de preotul Tadeusz Rydzyc.
Postul de radio, televiziunea si ziarul controlate de acesta infiere