Obligatiunile emise de guvernul american nu sunt atractive pentru producatorii de petrol, care prefera investitii cu un grad ridicat de risc.
Statele producatoare de petrol concureaza cu bancile centrale din Asia ca fiind cea mai mare sursa de bani de pe piata financiara mondiala. Printre consecintele acestui fapt se evidentiaza si cresterea ratei dobanzii in Statele Unite, scrie Bloomberg.
Excedentul de cont curent cumulat al tarilor precum Kuwait si Norvegia este asteptat sa ajunga anul acesta pana la 311 miliarde de dolari (245 mld. euro), de la 242 mld. dolari in 2005, conform unui raport al Fondului Monetar International (FMI). Surplusul tarilor din Asia va fi de 253 mld. dolari, in scadere de la 263 mld. dolari in 2005.
Bancile centrale din Asia au tendinta de a investi excedentele in obligatiuni emise de Trezoreria Statelor Unite, ajutand la finantarea deficitului de cont curent al SUA. Tarile care au castigat enorm de pe urma cresterii pretului petrolului se indreapta catre investitiile in real estate sau cumpara pachete de actiuni ale unor companii importante, aloca sume de bani pentru fondurile de investitii private si fac investitii pe pietele emergente, conform spuselor lui George Magnus, consilier economic al UBS.
"Se observa un trend de trecere de la investitii sigure, cum ar fi obligatiunile americane, catre cele cu un grad de risc mai ridicat", este de parere Emanuele Ravano, manager al unui fond la firma Europe for Pacific Investment Management.
Posibilitatea reducerii cererii pentru obligatiunile emise de Ministerul de Finante al Statelor Unite a atras atentia si oficialilor americani.
Fostul ministru de finante american, John Snow, a declarat in luna mai ca producatorii de petrol din Orientul Mijlociu vor cumpara din ce in ce mai putine obligatiuni de pe piata americana. Ben Bernanke, presedintele ban