Primarii si consilierii locali nu vor mai putea pleca dintr-un partid in altul, migratia fiind amendata printr-o lege care interzice acest lucru. De acum inainte, alesii locali si parlamentari trebuie sa dea o declaratie pe proprie raspundere, cum ca vor ramane pe toata perioada mandatului in formatiunea politica ce i-a propulsat in functie.
Reprezentantii partidelor politice din Cluj considera binevenita noua lege a statutului alesilor locali si o vad ca pe un mijloc de a pastra stabilitatea clasei politice. Unii policitieni considera ca cei care migreaza de la un partid la altul sunt totusi doar oportunistii si prin urmare nu reprezinta o pierdere pentru partidul din care pleaca.
Vasile Dancu, coordonatorul Departamentului de Strategie si Reforma a PSD, si-a exprimat regretul ca Emil Boc, cel care si-a facut un ca-pital politic din faptul ca va promova stoparea migratiei alesilor locali de la un partid la altul, racoleaza “cu sarg” primari si consilieri locali de la alte partide in ultimul timp: “In 10 august vom observa ca tabloul electoral din 2004
s-a schimbat dramatic pentru ca partidele din opozitie au pierdut multi consilieri si primari si la ora actuala asistam la o adevarata batalie intre PNL si PD, in a aduce alti membri de partid de la alte formatiuni politice”. Dancu spune ca aceasta este o practica veche “de care a abuzat si Octav Cozmanca si e greu de depasit.
Aceasta migratie e insa o capcana, pentru ca partidele care ii racoleaza pe cei doritori sa migreze de la o formatiune politica la alta nu castiga nimic pentru ca iau doar oportunisti. Migratia politica e o forma de primitivism politic”, adauga senatorul PSD Vasile Dancu.
Din PSD nu au existat plecari masive, iar cei care au plecat, spune Dancu, erau cei santajabili, care, prin urmare, nu sunt o pierdere pentru imaginea partidului.
Consilierul