Examenul de titularizare s-a dovedit un semiesec, majoritatea dascalilor refuzand sa ocupe posturi la tara.
Repartizarea computerizata a cadrelor didactice pe posturile titularizabile s-a incheiat. In majoritatea judetelor din Moldova, jumatate din posturile scoase la concurs au ramas neocupate. Catedrele de biologie, franceza sau religie nu au cautare.
La Iasi, in urma examenului au fost ocupate 1.310 catedre, din cele 2.600 disponibile. Responsabilii Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) sustin ca o cauza a dezinteresului tinerilor dascali provine din faptul ca majoritatea posturilor scoase la concurs au fost cele din scolile situate la marginea judetului.
Profesorii motiveaza ca salariile foarte mici nu le sunt suficiente nici pentru a acoperi costurile unei eventuale navete.Cu toate acestea, nici macar catedrele scoase la concurs in municipiu nu au fost ocupate in totalitate, ramanand vacante 257 de posturi din cele aproape 600 disponibile.
„Odata cu aplicarea sistemului de descentralizare, candidatii au putut opta pentru titularizare doar la un singur centru. Nu au putut naviga de la un centru la altul.
Astfel, posturile vacantate in anumite centre au fost mai cautate, iar altele au ramas acum fara un ocupant”, a declarat Mirela Tibu, responsabil in cadrul inspectoratului.
Cel mai mare grad de neocupare a fost inregistrat la Colegiul de Arta „Octav Bancila”, unde se mai cauta inca 64 de profesori de muzica si de pictura.
Jumatate din catedre, ramase vacante
Si in judetul Suceava, mai bine de jumatate dintre cele 368 de locuri titularizabile scoase la concurs in acest an de Inspectoratul Scolar au ramas neocupate.
178 de cadre didactice din Suceava au fost repartizate, zilele trecute, pe posturile vacante scoase la concurs. Cei mai multi dintre dascalii suceveni repartizati, aproximativ 100, au prins un loc de munca