Romania a pierdut anul trecut 605 milioane euro din afacerile derulate de marea criminalitate economico-financiara. Mecanisme ingenioase de fraudare sistematica a bugetului de stat prin importuri suspecte ori preluarea de societati comerciale. Transferuri externe de valuta prin circuite bancare ori prin curieri. Acestea sunt doar cateva dintre metodele folosite de 3 grupari mafiote, aflate de mai multe luni sub ancheta politistilor din cadrul IGPR si a procurorilor de la DIICOT.
Desi infiintata in anul 2005, Directia de Combatere a Marii Criminalitati Economico-Financiare, in colaborare cu Garda Financiara, vamesii, procurorii de la DIICOT si Oficiul pentru prevenirea si Spalarea Banilor, a reusit sa probeze activitatea infractionala a mai multor grupari mafiote. De exemplu, potrivit IGPR, anul trecut, din cele 1.272 de dosare complexe, in care s-au efectuat acte premergatoare, 864 dintre ele au fost solutionate.
Paguba in aceste cazuri s-a cifrat la aproximativ 605 milioane euro. Tot in urma cooperarii institutionale, in 2005, au crescut cu 11% incasarile taxelor vamale si cu 20% a celor colectate de la agentii fiscali. Ofiterii din IGPR spun ca mega-fraudele descoperite se axau, in principal, pe spalare de bani si evaziune fiscala.
In urma cu 3 luni, 17 persoane au fost trimise dupa gratii, dupa ce s-a dovedit implicarea in actiuni mafiote. Cetateni chinezi, arabi si romani, supravegheati inca de la inceputul anului, erau specializati in ilegalitati privind importul de marfuri in sistem containerizat ori preluarea de societati comerciale folosite pentru emiterea de file cec si bilete la ordin fara acoperire.
Despre prima filiera mafiota, constituita din cetateni de origine asiatica, IGPR spune ca a actionat in perioada 2004-2006, pe teritoriul Romaniei, cu scopul comiterii mai multor infractiuni grave, precum spalare de bani si evaziune fis