Conflictele de interese din consiliu ridica semne de intrebare asupra cercetarilor efectuate in cazurile "Hayssam" si "Tender".
Cazurile "Omar Hayssam" si "Ovidiu Tender" au readus in atentie suspiciunile care planeaza de mult timp asupra calitatii actului de justitie din Romania. Daca au existat vinovatii ale ma-gistratilor implicati in aceste cauze este o intrebare la care trebuie sa raspunda Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), care verifica daca judecatorii si procurorii si-au facut treaba.
Asupra anchetelor Consiliului planeaza insa alte suspiciuni ce tin chiar de organizarea institutiei, situatie sesizata si de Comisia Europeana in raportul de monitorizare din mai 2006: "Sase dintre cei 14 membri alesi ai CSM se confrunta cu potentiale conflicte de interese in probleme de disciplina, avand in vedere faptul ca detin pozitii de conducere in tribunale sau in procuraturi".
Anchetati de propriii colegi
Din cei sase magistrati pomeniti in raport au mai ramas acum patru. Unul dintre ei este Dan Lupascu, presedinte al Curtii de Apel Bucuresti si membru CSM, iar Omar Hayssam a fost pus in libertate de un judecator al instantei pe care o conduce acesta. Mai mult, arestarea lui Ovidiu Tender a fost prelungita, duminica noaptea, de un complet format din trei judecatori tot de la Curtea de Apel Bucuresti, printre care s-a numarat si magistratul care l-a pus in libertate pe Hayssam.
Pe de alta parte, din cei 17 inspectori-judecatori de care dispune in prezent CSM, sapte sunt magistrati detasati temporar chiar de la Curtea de Apel Bucuresti, unde lucreaza si colegii lor verificati zilele acestea. De la aceeasi instanta provin atat sefa Serviciului de inspectori pentru judecatori, Mihaela Tropcea, cat si cea a Inspectiei Judiciare, Valeria Dumitrache.
Aceasta din urma conduce si comi-sia care cerceteaza conduita magistratilor in cazul "Tende