preluarea atribuţiilor de şef al statului de către fratele său, Raul. Complicata intervenţie chirurgicală la care a fost supus preşedintele cubanez şi decizia acestuia de a delega chiar şi preluarea atribuţiilor de şef al statului de către fratele său, Raul. Complicata intervenţie chirurgicală la care a fost supus preşedintele cubanez şi decizia acestuia de a delega chiar şi "provizoriu" prerogativele de şef al statului au readus în discuţie problema succesiunii la conducerea regimului de la Havana. Castro este cel mai longeviv conducător din lume, după Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii. El urmează să împlinească la 13 august 80 de ani.
Raul, succesorul desemnat
Succesorul desemnat al lui Fidel Castro, fratele său, Raul, cu cinci ani mai mic, care a preluat "în mod provizoriu" prerogativele numărului 1 cubanez, a păşit dintotdeauna pe urmele fratelui său mai mare şi conduce cu o mână de fier armata cubaneză, comentau, ieri, agenţiile de presă.
Mai discret din fire, Raul Castro este prim-vicepreşedinte al Consiliului de Stat (guvernul), al doilea secretar al Partidului Comunist Cubanez (PCC) şi, încă de la începutul regimului, temutul ministru al Forţelor Armate Revoluţionare (FAR). "Neîndoielnic, este camaradul care are cea mai mare autoritate după mine şi cea mai bună experienţă. De aceea are toate calităţile pentru a-mi succeda", şi-a caracterizat Castro fratele, în 2001. Mic de statură, Raul este însă lipsit de charisma lui Fidel şi de talentul său oratoric. Avantajul său constă în relaţia strânsă cu acesta, care l-a luat sub aripa sa pe mezinul familiei, născut la 3 iunie 1931 la Biran (sud). Cu Raul, armata cubaneză s-a implicat în ultimii ani în sectoarele-cheie ale economiei, în special în turism, unde controlează majoritatea activităţilor şi hotelurilor prin grupul Gaviota.
Admirator al "experienţei" chineze ş