Bugetul general consolidat a inregistrat un excedent de 1,02 miliarde de euro (3,6 mld. lei) la jumatatea anului, adica 1,12% din PIB, in reducere usoara fata de luna trecuta.
Excedentul bugetar provine in cea mai mare parte de la bugetele locale, care au ramas cu 478 de milioane de euro necheltuiti, peste veniturile inregistrate in prima jumatate a anului. De asemenea, bugetul pentru pensii a inregistrat in aceeasi perioada un excedent de 141,5 milioane de euro, iar bugetul de asigurari de sanatate a avut un plus de 169 de milioane de euro.
Practic, excedentul inseamna ca banii sunt disponibili in conturile bugetelor statului, dar ca stau nefolositi din lipsa de proiecte pentru cheltuirea lor.
Veniturile bugetare din primele sase luni au fost de 14,05 miliarde de euro (49,74 mld. lei), iar cheltuielile totale s-au ridicat la nivelul de 13,03 miliarde de euro (46,13 mld. lei). Toate informatiile sunt cuprinse in executia bugetara din prima jumatate a anului, publicata ieri de Ministerul Finantelor Publice.
Pentru intreg anul, Guvernul are ca obiectiv un deficit bugetar de 2,5% din PIB, adica de 2,33 de miliarde de euro. Prin urmare, statul va trebui sa dea drumul cheltuielilor publice in a doua parte a anului, pentru a atinge tinta programata de deficit. Cu alte cuvinte, cheltuielile publice va trebui sa depaseasca veniturile cu 3,33 de miliarde de euro in semestrul al doilea, dupa ce statul nu a reusit sa cheltuiasca atat cat a incasat in prima parte din 2006. Informatiile publicate de Finante arata ca statul a cheltuit mai mult pe subventii decat pe lucrari de investitii in prima jumatate a anului. Astfel, cheltuielile pentru subventii au fost de 820 de milioane de euro, in timp ce cheltuielile de capital (investitiile facute de stat cu bani publici) s-au ridicat la doar 758 de milioane de euro.
De asemenea, statul a cheltuit in pr