Investitiile semnificative, de ordinul sutelor de milioane de euro, pe piata rezidentiala din orasele importante din Transilvania se realizeaza prin parteneriate intre municipalitate si companii de investitii imobiliare private.
Primul oras transilvanean in care s-a semnat un parteneriat public-privat este Cluj-Napoca.
Ansamblul rezidential Cartierul Tineretului, care va avea o valoare de circa 230 mil. euro, va fi dezvoltat de Consiliul Local Cluj si de compania Polus Real Estate, membra a dezvoltatorului imobiliar Trigranit.
Complexul urmeaza sa aiba o suprafata de 203 hectare, din care Consiliul Local Cluj va beneficia de un numar de 384 de locuinte sociale, care ii vor fi predate gratuit, dar si de un numar de 180 de locuinte care vor reveni municipalitatii, cu titlu de participare la profit.
Pe langa proiectul Cartierul Tineretului, municipaliatatea din Cluj si-a anuntat intentia de a mai initia un alt proiect de acest gen in zona Dealul Lomb. Scrisorile de intentie din partea firmelor urmeaza sa fie depuse pana la data de 15 septembrie, iar Consiliul Local va beneficia tot de 51% din beneficiile proiectului.
Locuintele au ca termen de finalizare 24 de luni de la obtinerea autorizatiei de constructie. Un alt oras in care municipalitatea a incheiat un parteneriat public-privat pentru constructia de locuinte este Oradea, unde investitorul este compania Impact SA, care a fost si in cursa pentru proiectul Cartierul Tineretului din Cluj-Napoca.
Valoarea totala a proiectului este de 23 de milioane de euro, iar termenul de finalizare este 2009, lucrarile de constructie fiind demarate in urma cu doi ani, potrivit informatiilor furnizate de presedintele Impact, Dan Ioan Popp.
"Nu cred ca vom avea nevoie de inca trei ani pentru a finaliza lucrarile, targetul nostru fiind iulie 2006", a declarat Dan Ioan Popp.
Suprafata minim