DEZVALUIRI Ceausestii au avut si o avere personala. Raportata la miliardul de dolari despre care vorbea comunicatul emis dupa executia lor, acea avere poate fi considerata doar un soi de maruntis, vandut si acela "cu portareii" prin licitatie publica.
Sute de perechi de incaltaminte, costumele si sepcile proletare ale lui "nea Nicu", blanurile luxoase ale Elenei, obiectele de arta din Palatul "Primaverii", masinile care au facut parte candva din delegatiile oficiale ale "Carmaciului", plus o impresionanta colectie de clondire cu bauturi alcoolice de soi, despre toate acestea s-a spus ca fac parte din averea Ceausestilor. La inceputul anilor â90 ele au intrat in custodia Regiei Autonome Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAPPS). Ulterior, o parte din aceasta avere a fost "lichidata" in cateva reprize, prin licitatii publice.
JAF CA LA REVOLUTIE. Dupa ce s-a aflat ca sotii Ceausescu au dat bir cu fugitii, numerosi bucuresteni au dat navala in "Palatul Interzis" din Primaverii. O multime pestrita a venit acolo adusa fie de ura fata de fostii locatari, fie de curiozitate ori de gandul ca "poate pica ceva". Motiv pentru care paza "obiectivului" a fost incredintata unui grup de parasutisti. Mai tarziu, aceiasi militari de elita au supravegheat si inventarierea bunurilor din Palat. Peste ani, comandantul parasutistilor a povestit ca, atunci, din debaralele palatului s-a adunat un munte de incaltari vechi, atat de scalciate, incat nu era de crezut ca Ceausestii le-au purtat vreodata. Concluzie clara: multi dintre "musafirii" inopinati ai "Odiosului" si "Sinistrei" si-au trecut "pe numele lor" o buna parte din incaltarile de lux ramase fara stapan. Iar in locul lor si-au lasat ciubotele lor prapadite. Unul dintre membrii comisiei de inventariere, istoric de meserie, ne-a relatat si el ca, intr-o buna zi, o colega, si ea specialist in istorie, a ve