MEREU VERDE Vi se pare interesant sa amenajati langa casa dumneavoastra o gradina de apa? Va place susurul apei? Plantele acvatice si pestii? E bine, primul pas in amenajarea unei gradini de apa consta in alegerea tipului de iaz sau bazin.
Poate fi rotund, oval, cu sau fara fantana arteziana si cascada, decorat cu statuete sau alte elemente care fac parte in mod curent din portofoliul celor mai cunoscuti designeri de gradini. Un alt aspect de care trebuie sa tineti cont este amplasarea gradinii de apa.
De obicei, ea este un punct de atractie indiferent de anotimp si merita sa fie amplasata cat mai aproape de casa. Aveti grija insa ca atunci cand ploua sa nu se scurga in iaz tot felul de gunoaie si nici sa fie mult prea aproape de copaci, pentru ca frunzele care cad tot timpul va trebui indepartate.
IAZ CU PLANTE SI PESTI?
In functie de plantele pe care doriti sa le cultivati in iaz, este nevoie de expunere la soare de cateva ore in fiecare zi.
Daca aveti gradina de asa natura incat este mereu umbrita, poate ar trebui sa va ganditi numai la un iaz cu pesti. In functie de cat de populat va fi iazul, va fi nevoie sa instalati pompe si filtre.
Un bazin este mai usor de mentinut decat un iaz si ofera o ambianta moderna. Puteti sa amplasati in mijlocul lui diverse sculpturi sau sa-i decorati marginile cu plante la ghiveci
Trebuie sa aveti grija la adancimea iazului, pentru ca este necesara o adancime mai mare, cu cat iernile sunt mai geroase si exista posibilitatea inghetarii masive a apei.
Cea mai mare greseala pe care o puteti face atunci cand incercati sa amenajati o gradina de apa este sa faceti un iaz prea mic. Retineti asadar ca el va fi de fapt cu 30% mai mic decat spatiul alocat initial. In plus, un iaz mai mare este mai usor de ingrijit.
IAZ, CU CELE NECESARE
Dupa ce decideti care este forma care va ava