Problemele din coalitie se reflecta si in interiorul formatiunilor care o compun. Dupa Alianta, a venit randul liderilor UDMR sa simta nevoia unor schimbari a actualei formule de organizare. Membrii mai tineri cer transformarea Uniunii in partid.
Vechea garda, condusa de actualul presedinte Marko Bela, se teme insa ca o astfel de schimbare ar sparge unitatea de monolit a formatiunii. Toate aceste discutii vin in contextul in care redicalii maghiari sunt mai aproape ca niciodata de infiintarea unui partid al etnicilor maghiari.
Uniunea a fost gandita ca organizatie culturala in decembrie 1989, cu o structura interna complexa, formata din organisme decizionale, executive si de control. Insa inca de la inceput aceasta structura a avut un puternic segment care s-a impus pe scena politica precum un partid important, reprezentat in Parlament si la guvernare.
In mai bine de un an si jumatate de guvernare in actuala coalitie, liderii Uniunii nu au reusit sa obtina adoptarea statutului minoritatilor nationale, unul dintre principalele puncte din programul lor electoral.
Disputele avute pe aceasta tema in principal cu PD i-au facut pe liderii UDMR sa declare ca actualii colegi de coalitie sunt neseriosi, si chiar ca au colaborat mai bine in fosta guvernare, alaturi de PSD. Lideri ai Uniunii spun insa ca probleme sunt si in interiorul formatiunii, si ca ar trebui facute schimbari importante.
E momentul pentru o reformare interna
Discutia despre reformarea UDMR a fost lansata public de Nagy Zsolt. In prezent ministru al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, acesta a spus la sfarsitul saptamanii trecute ca este momentul ca Uniunea sa functioneze mai mult ca un partid. Intrebarea este de ce se simte tocmai acum nevoia unei astfel de schimbari. Nagy Zsolt ne-a declarat ieri ca a lansat aceasta idee pentru ca "membrii formati