Veniturile bugetului general consolidat au crescut cu 38,4% in luna iulie a acestui an, fata de iulie anul trecut, pana la
2,63 miliarde de euro (9,4 mld. lei).
Ritmul de crestere de peste 38% din iulie reprezinta o viteza dubla fata de media primelor sase luni, cand veniturile bugetare au crescut cu 20% in termeni nominali, in lei, arata datele publicate ieri de Ministerul de Finante.
In termeni reali, din cauza inflatiei estimata la 7,1% in perioada iulie 2005 - iulie 2006, cresterea veniturilor statului a fost de numai 29,2%.
In cadrul bugetului de stat, impozitul pe venit si salarii a marcat cea mai mare crestere a colectarilor bugetare din iulie, cu un ritm de 56% in lei fata de iulie 2005.
Cresterea se datoreaza in primul rand impozitelor majorate pana la cota de 16% in cazul castigurilor din investitii, pentru care in iulie 2005 se practicau cote diferentiate de 1% sau 10%. Altfel spus, cresterea incasarilor la aceasta categorie de impozite a fost asigurata de impozitarea mai mare a dobanzilor, a tranzactiilor cu actiuni si imobile, dar si a dividendelor.
De asemenea, o crestere peste medie a incasarilor a fost consemnata la TVA (plus 42% fata de iulie 2005), care au ajuns in luna iulie la 2,59 miliarde de lei (726 de milioane de euro).
Incasarile ridicate de TVA reflecta de fapt cresterea cererii de consum, fiind vorba despre o crestere a valorii marfurilor vandute in economie. La nivelul intregului buget consolidat, colectarea TVA asigura circa un sfert din veniturile statului.
Tot in luna iulie, veniturile din impozitul pe profit au crescut cu 34%, veniturile din accize - cu 30%, iar veniturile din taxe vamale cu 34%.
Impozitul pe profit se plateste in fiecare trimestru pentru profitul aferent trimestrului anterior, iar companiile prefera de obicei sa-si plateasca aceasta obligatie catre stat in prima lu