foto: HotNews.ro
Cozi interminabile, transpiratie abundenta, batrani lesinand si nu in ultimul rand functionari tafnosi ce iti lasa impresia ca le esti dator cu ceva. Toatea acestea pentru un amarat de pasaport. Un carnet visiniu pe baza caruia poti iesi din tara.
O hartie oficiala pentru care trebuie sa induri umilinte, pentru care trebuie sa pierzi zile in sir la cozi, un drept pe care il ai si pentru care trebuie sa te bati. La propriu.
Totul incepe cu un drum la Serviciul de Pasaporte. Trebuie sa-l faci. Daca ai timp de pierdut navigand pe net in cautarea unui site oficial, care sa-ti ofere informatii, are o adresa imposibil de retinut si ai surpriza sa vezi ca nu functioneaza. Bati drumul pana la sediul politiei si intrebi un ofiter plictisit de actele necesare.
Afli ca trebuie sa mergi la CEC unde platesti o taxa de un milion de lei. Alaturi de certificat de nastere, buletin si o cerere tip poti intra in posesia pasaportului in termen de 20 de zile. Mai pui un milion si ti-l iei in trei zile, la urgenta.
Lait motivul institutiilor de stat: "A picat serverul”
Te asezi frumos la coada la CEC, astepti si cand ajungi in fata functionarului afli ca nu stai la ghiseul corespunzator. Orice tentativa de a explica necesitatea unui afis pe care sa scrie ce se poate face la ghiseul respectiv e sortita esecului.. Nu esti gratulat nici macar cu o privire compatimitoare.
La ghiseul urmator dupa alte 20 de minute de asteptare, ai ocazia ca nervii sa ti se intinda la maxim. A picat sistemul informatic. Acela pentru care Eugen Radulescu, presedintele CEC, a platit 25 de milioane de euro. Mai astepti 10 minute, timp in care imprimanta ramane fara toner, si apoi pleci cu chitanta buclucasa.
Inarmat cu dovezile platii si celelalte acte, te intorci la biroul de pasaporte, unde, asezat la o coada de 50