In ciuda gestului de o vadita ostilitate al blocarii fondurilor romanesti din bancile anglo-saxone, guvernul de la Bucuresti nu a intrerupt relatiile diplomatice nici cu SUA si nici cu Marea Britanie.Nedreptatea s-a perpetuat si dupa razboi In ciuda gestului de o vadita ostilitate al blocarii fondurilor romanesti din bancile anglo-saxone, guvernul de la Bucuresti nu a intrerupt relatiile diplomatice nici cu SUA si nici cu Marea Britanie. Dimpotriva, generalul Ion Antonescu s-a straduit sa imprime un comportament cat mai civilizat al autoritatilor din subordine fata de diplomatii si cetatenii americani si britanici din tara. De pilda, cand politia legionara a arestat si molestat niste ingineri englezi de pe Valea Prahovei, specialisti in probleme petrolifere, generalul i-a urecheat in termeni severi pe ciracii lui Horia Sima.
Insa nu era mai putin adevarat ca englezii preparau cu febrilitate conditiile necesare destabilizarii interne a Romaniei, chiar in scopul de a-i determina pe germani sa ne transforme in pasalac ocupat militar. Fapt care ar fi imobilizat aici si in poarta Balcanilor alte si alte divizii din Wehrmacht, rarindu-le implicit pe cele ce se confruntau cu trupele britanice si franceze in extremitatea apuseana a continentului. Totusi, nici serviciile secrete de la Bucuresti si Berlin nu dormeau, desi uneori percutau cu o relativa intarziere.
Glontul era destinat altcuiva
Implicarea englezilor in rebeliunea legionara de la 21-23 ianuarie 1941 este inca invaluita in ceata, limpezirea contextului fiind obstaculata si de accesul extrem de dificil la arhivele in care gesteaza si azi adevarul. Deh, am intrat in NATO, ne pregatim sa intram si in Uniunea Europeana si nu se cuvine sa-i deranjam pe occidentali cu reprosuri referitoare la un trecut scandalos. Oricum, declansarea rebeliunii in cauza, din prima luna a noului an, a avut drept amo