Frankfurt/Main 14 martie 1993
Dragă Mihai,
ţi-am primit astăzi în 14 martie scrisoarea datată din 4.III.crt., ca întotdeauna cu multă plăcere, dar de astă dată şi cu tot atâta întristare. In primul rând te văd îngrijorat de sănătatea mamei. Imi spui că aţi consultat mulţi medici care n-au izbutit să stabilească un diagnostic precis şi să prescrie un tratament cu adevărat eficient. La Bucureşti am avut un medic Ťde familieť care ne-a fost de mare ajutor în multe împrejurări, fiindcă, pe lângă priceperea lui profesională, s-a dovedit a fi un suflet bun, săritor, compătimitor, un adevărat prieten pentru bolnavii lui şi pentru familiile lor: Dr.TEODORU, bul.Niculae Bălcescu 35 A, sc.b, ap.12 sect.1. Ii voi scrie ca dacă ar fi eventual cazul să recurgeţi la consultarea lui, să ştie de prietenia noastră.
Apoi m-a întristat şi faptul de a constata câte adversităţi se pot ivi în societatea noastră românească, în calea unui tânăr, la un început de carieră, când ar avea mai multă nevoie de a fi înţeles, sprijinit şi ajutat. Istoria regilor noştri pentru care primiseşi sarcina întocmirii unei genealogii, ar fi fost de mult necesară. Pentru mafioţii care ne guvernează practicând cu eficienţă dezinformarea, era desigur nedorită. Ar trebui iniţiată şi cu colaborarea unor istorici dintre cei emigraţi, elaborată şi editată afară din ţară. La fel şi o istorie ştiinţific documentată a Transilvaniei care să poată lămuri Occidentul cu privire la tot ce apare tendenţios în cea maghiară. Pentru finanţarea unor asemenea lucrări, nu s-ar putea recurge la contribuţia benevolă a românilor plecaţi din ţară, cu toate că sunt în majoritate calici ?!... dar au ajuns azi să fie mulţi!
Pentru istoria Transilvaniei, Zenovie Pâcleşanu - care a fost un om deosebit - îşi consacrase viaţa toată la strângerea unei nepreţu